Školjke i mekušci - Čiščenje i priprema

Kamenica: Među svim morskim specijalitetima najviše je cijenjena i zauzima počasno mjesto među predjelima. Obično se jede sirova, začinjena s malo limunova soka. Da bi bila jestiva, nužno je da u tom trenutku bude još živa. Dva su načina da se to provjeri: mišić i meso prilikom otvaranja školjke moraju biti čvrsti i stegnuti. Za otvaranje kamenica treba poseban nožić kratke i debele oštrice. Uzmite kamenicu lijevom rukom, zaštićenim platnenim ubrusom, držeći obli dio na dlanu. Uvucite oštricu noža u mali otvor na spoju, okrečite sječivo ulijevo i udesno podižući tako gornji plosnati dio školjke. Uvucite nož između mesa kamenice i obloga donjeg dijela školjke kako biste izvukli meso. Pazite da ne prolijete tekućinu koja se nalazi u ljušturi i jede se zajedno s kamenicom. Namjestite kamenice na sloj smrvljenog leda i poslužite ih s kriškama limuna.Školjke i mekušci

Jakobove kapice (Capesante): Otvaraju se sirove, slijedeći isti postupak kao i za kamenice. Izvucite meso školjke, odvojite orah i koralj od plašta, to jest od sivog dijela oraha koji mora biti odstranjen zajedno sa crijevima mekušca. Zatim pripremajte prema receptu.

Dagnje, vongole, morski tartufi: Mogu se otvoriti sirove ili već pripremljene.

Otvaranje na sirovo: Nakon što ste pažljivo isparli ljušture i ostrugali ih nožićem, odstranite morsku svilu, to jest one dlačice koje izlaze iz ljušture. Odstranite gornju ljušturu i izvucite meso školjke iz donje ljušture.

Otvaranje kuhanjem: Nakon što ste više puta oprali školjke pod tekućom vodom (kapice treba držati uronjene u slanoj vodi 4-5 sati), zagrijte nekoliko žlica ulja u dovoljno velikoj tavi, stavite školjke, pokrijte tavu i ostavite da se pripremaju na jakoj vatri (mali savjet: da biste im istakli okus, popržite ih s uljem i češnjakom i držite na vatri dok se ne otvore. Njihov sok od kuhanja, koji ćete dodati umaku, imati će jači okus).

Morski pužići: Imaju samo jednu ljušturu, s jednim otvorom koji služi mekušcu za pokretanje u njegovom prirodnom okolišu. Dobro ga isperite u hladnoj vodi oko pola sata. da biste lakše izvukli mekušca, upotrijebite ražnjić.

Lignje: Pažljivo odvojite kožu od mjehura, odvojite krakove od tijela, odstranite iznutrice i prozirnu hrskavičnu kost. Malim nožem odstranite "kljun" koji se nalazi u sredini krakova i odstranite oči. Prije nego počnete s pripremanjem, pažljivo isperite lignje. Malim mekušcima, kao na primjer muzgavcima, ne treba guliti kožu. Odstranjuju se samo oči i"kljun".

Sipe: Pripremanje sipa veoma je slično pripremanju liganja. Najprije se odstrani koža, pažljivo je odvajajući od mjehura, zatim se vadi sipina kost istiskivanjem između krakova ili se zareže mjehur i kost izvadi. Odvojite krakove od mjehura, očistite iznutrice, odrežite "kljun" i oči. Za vrijeme čiščenja mjehura pazite da ne probijete crni mjehurić koji sadrži tekućinu zvanu crnilo i koja se upotrebljava za neka jela.

Hobotnice: Izokrenite mjehur kroz otvor koji se nalazi između osam krakova, opskrbljenih s dva reda sisaljki. Odstranite crijeva, isperite vodom. Vratite mjehur u uobičajeni položaj. Pažljivo odstranite kožu, "kljun", i oči. Pažljivo operite prije nego nastavite s pripremanjem.

Baner
Baner
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 543 
| PREDLOŽAK STRANICE: | Stil 1 | Stil 2 | Stil 3 | Stil 4 | Stil 5 | Stil 6 |